Offertafel uit Wabet en Kherty

De rechthoekige offertafel voorzien van een uitstekende overloop, is versierd met een reliëf waarop een brood is afgebeeld met aan beide zijden een offervaas ook wel ‘hes’-vaas genoemd. Deze afgebeelde offerande en de offergaven die in de hiërogliefen worden genoemd (water, bier, brood, vlees, gevogelte) verzekerden de overledenen -  Wabet, dochter van Litenheb en Kherty, de schatkistbewaarder  - van overleving in het hiernamaals. De bloedverwantschapsgraad die hen verbond wordt niet genoemd.

Deze beeldhouwwerken werden geplaatst tegenover een gedenksteen in een grafkapel. De personen die het graf kwamen bezoeken legden offergaven op de tafel of schonken er water over uit. Door deze besprenkeling met water werden de offergaven opgefrist. In het Egyptisch wordt het woord ‘offergave’ uitgedrukt door het teken hetep dat bestaat uit een mat met een brood erboven.

De hiërogliefeninscripties beginnen in het midden van de bovenste rand en eindigen aan beide kanten van de uitstekende overloop. Zij bevatten offerformules die gericht zijn aan Anubis en aan Osiris: 

“Offergave gegeven door de koning aan Anubis, hij die op zijn berg is, hij die in de plaats van het balsemen is, heer van de necropolis, opdat hij het water en het bier aanbiedt aan imakhet Wabet, die is gemaakt door Hathor, dochter van Litenheb, waar van stem”

“Offergave gegeven door de koning aan Osiris, de heer van Busiris, de grote god, de heer van Abydos, opdat hij een offergave aanbiedt van brood, bier, vlees, gevogelte en alle goede en pure dingen voor imakh, de schatkistbewaarder, Kherty, waar van stem, bezitter van imakhou”.

Numéro d'inventaire FLORA
GC.ARC.02a.1865.69881
Année d'exécution
Moyen Empire
Lieu
Provenance inconnue
Dimensions
L. 37.5 cm ; l. 26 cm ; Epaisseur : 9 cm