Mechanische mitrailleur met 6 kanonnen, Claxton systeem 

Lang voor de uitvinding van de automatische mitrailleur in 1883, de voorloper van de moderne mitrailleurs, door Hiram Maxim, waren er vanaf de 15de eeuw al diverse systemen bedacht om salvo's af te vuren met zware wapens bestaande uit één of meerdere kanonne
Dit type, ontwikkeld door de Amerikaanse kolonel F. S. Claxton, is slechts in beperkte oplage geproduceerd onder andere door de Luikse mecanicien Désiré Lachaussée.  Het behoort tot de categorie mechanische mitrailleurs (dat betekent dat ze manueel moeten worden bediend) met opvolgend vuren (de patronen worden na elkaar afgevuurd en niet gelijktijdig door meerdere kanonnen).  De munitie wordt via een patroonband in een trechter geladen (die hier ontbreekt) en wordt doorgevoerd naar een kamer met twee centrale kanonnen die diametraal tegenover elkaar staan.  De pointer beweegt de hefboom die achter op de kulas zit van boven naar beneden waardoor beide kanonnen na elkaar vuren.  Wanneer deze oververhit raken door een serie schoten, worden ze vervangen door twee andere via een handmatige draaibeweging, vervolgens gaat men met deze laatste op dezelfde manier te werk en zo verder. Iedere buis is geschikt voor 40 schoten.  Daarna moeten de 6 kanonnen vervangen worden door een nieuw set zodat ze weer kunnen worden gebruikt, nadat ze zijn afgekoeld en schoongemaakt.  De vuursnelheid is ongeveer 80 schoten per minuut, de maximale reikwijdte bedraagt 2.200 meter.
Het exemplaar is voorzien van een houten veldstatief voorzien van twee wielen met ijzeren banden en de mogelijkheid om een derde wiel te bevestigen voor verplaatsingen.  Beide munitiedozen dienen als ondersteuning voor een opklapbaar scherm van hout bedekt met een ijzeren plaat.
De leden van de familie Lachaussée fungeerden generaties lang als slotenmakers voor de Sint-Lambertuskathedraal van Luik in de 18e eeuw, vervolgens in de 19e en 20e eeuw als mecaniciens en fabrikanten van onder meer artilleriemateriaal en -munitie.  Een aantal van deze activiteiten worden nu nog voortgezet door de nieuwe eigenaren onder de handelsnaam "New Lachaussée S.A.".

Sous-titre
Aankoop in 1887
Auteur
Établissements Lachaussée
Année d'exécution
Vers 1868
Lieu
Liège
Dimensions
Calibre : 25 mm; Poids : 250 kg (y compris une provision de 400 cartouches)