Andromachus’ theriak

In deze maand van intense medische activiteit vestigt de Grand Curtius de aandacht op deze Delftse aardewerken apothekerspot uit het begin van de 18e eeuw, gevonden in het voormalige ziekenhuis La Bavière. De inscriptie in het midden van de kruik geeft informatie over de inhoud: theriak van Andromachus, van het Griekse thêriakos wat betekent "dat wat giftige dieren betreft". Een soms geprezen, soms aan de kaak gesteld middel neemt u mee op een reis door de eeuwen van zijn geschiedenis, van het oude Griekenland tot de mysterieuze apotheken van Luik, en niet te vergeten de arts van keizer Nero, met wiens naam het verbonden zal blijven.

-

Life

De tentoonstelling ‘Life’  bevat twee fototentoonstellingen.
Aan de ene kant het werk van 5 Syrische fotografen onder de titel ‘Life in Syria’ en aan de andere kant ‘Vie en territoires disputés’ (Leven op betwist grondgebied), met foto's van Corentin Laurent.
Life in Syria - door 5 Syrische fotografen

-

Sodocalcique

Het Grand Curtius heeft de studenten van het 1ste BAC Fotografie aan de St-Luc Hoge School voor de Kunsten van Luik (ESA), gevraagd foto's te maken van de glascollectie, het levenswerk van verzamelaar Armand Baar, en daarbij zelf op te treden als actoren in het leven van het museum.

-

75ste verjaardag van de Slag om Stalingrad

Met de Slag om Stalingrad worden de gevechten bedoeld, die plaatsvonden van 17 juli 1942 tot 2 februari 1943 met als doel de gelijknamige stad in handen te krijgen, tegenwoordig Volgograd genaamd, onze zusterstad sinds 1959. De legers van de Sovjet Unie stonden hier tegenover die van het Derde Rijk. De gevechten duurden ongeveer zes maanden, kostten het leven aan ongeveer 750.000 militairen en 250.000 burgers, waarmee de Slag om Stalingrad een van de meest dodelijke is uit de geschiedenis.