-

Tentoonstelling Simenon, beelden van een wereld in crisis

Tussen 1931 en 1935 reisde Georges Simenon de wereld rond. Zijn wereldreis documenteerde hij in reportages, romans en, minder bekend, duizenden foto's van vaak zeer hoge kwaliteit. Le Grand Curtius toont een selectie van die foto's, in een parcours rond de volgende vraag: wat vertelt Simenon de fotograaf ons over Simenon de romanschrijver en verslaggever? Hoe zijn de foto's een aanvulling of verduidelijking van zijn geschreven werk? Van 08.03 > 27.08.23

-

Lemaire Donatie

De tentoonstelling "Schenking Lemaire | Etains anciens Bibliophilie Gravures Archéologie" is het resultaat van de schenking van mecenas Roger Lemaire aan het Institut Archéologique Liégeois (I.A.L.) en toont een belangrijke tinverzameling, een bibliotheek met oude drukken, schilderijen en gravures, alsook archeologische voorwerpen. Het is een eerbetoon aan Roger Lemaire, mecenas en humanist, en aan zijn vrijgevigheid jegens de collecties van het I.A.L. en de Luikse musea. Van 10.06.22 > 30.10.22. (Extensies) Gratis toegang

-

Rendez-vous met de nacht

Nachtelijke ontmoetingen komen niet vaak voor. Kennen we geen verhalen die beginnen met "alles begon bij het vallen van de nacht" of "zoveel dingen worden 's nachts wakker"? Tentoonstelling ter afsluiting van de cyclus van filo-kunst en wetenschapsworkshops van de vzw PhiloCité, waar reflectie, creativiteit en ervaring worden gecombineerd, te ontdekken van 11 tot 17 juni. Vrije toegang.

-

Hiërogliefen vóór Champollion

Op 27 september 1822 stuurde Jean-François Champollion Joseph-Bon Dacier, secretaris van de Académie des Inscriptions et Belles Lettres, zijn beroemde brief waarin hij de algemene principes van het hiërogliefenschrift uiteenzette, die hij zojuist had ontdekt dankzij vooral op De Steen van Rosetta. Deze datum markeert de symbolische geboorte van de wetenschappelijke egyptologie. Tweehonderd jaar later vieren de Egyptologische dienst van de Universiteit van Luik en het Museum en Cultureel Centrum van de Universiteit van Luik, in samenwerking met de Grand Curtius, deze ontdekking die toegang zal geven tot de wereld van Egypte. . De tentoonstelling schetst deze merkwaardige, soms amusante geschiedenis van de hiërogliefen die een sterke stroom van symbolische interpretatie aanwakkerden. Expo van 4 maart tot 22 mei 2022.

-

Een César Franck ruimte in het Grand Curtius

Ter gelegenheid van de tweehonderdste verjaardag van de geboorte van de Luikse componist, die echt een revolutie teweegbracht in de 19e-eeuwse Franse muziek, wijdt de stad Luik een tentoonstelling aan César Franck: de Espace César Franck. De tentoonstelling die op de permanente route is geïnstalleerd, wordt gehouden vanaf 12.01.22 > 30.12.2024 (UITBREIDINGEN).

-

Inner Space Vol.6

In het Grand Curtius is het 6e volume van Inner Space een multidisciplinair evenement waar artistieke performances, videokunst, beeldende kunst, concerten en ontmoetingen elkaar kruisen. De ongeveer veertig kunstenaars die er vertegenwoordigd zijn, komen uit de Luikse regio, maar meer algemeen uit België en Europa. Ze zijn uitgenodigd om een artistieke interventie voor te stellen die geïnspireerd is op hun ontmoeting met de Grand Curtius-collecties.

-

Andy Warhol by Typex

A Tale of Facts' is Andy Warhol's indrukwekkende biografie, die meer dan 550 pagina's beslaat van de Nederlandse cartoonist Typex. De tentoonstelling, die samen met de auteur is gemaakt, geeft een persoonlijke en ongekunstelde kijk op de popcultuur en de Warholiaanse wereld. Typex speelt met humor en virtuositeit van de stijlen die de geschiedenis van het stripverhaal hebben getekend. Deze tentoonstelling wordt uitgevoerd in samenwerking met het museum van Aix-en-Provence.