Het museum

Het Grand Curtius dat in maart 2009, na een jarenlange verbouwing, voor het publiek geopend werd, is gelegen in het historisch hart van Luik aan de oever van de Maas. Het is een van de belangrijkste centra onder de Luikse musea. Dit museumcomplex – opgezet rondom een gebouw uit de Maaslandse Renaissance, dat eind 16de - begin 17de eeuw gebouwd werd voor Jean de Corte, alias Curtius, een rijke handelaar in wapens en buskruit – beslaat meer dan 5000 m², en herbergt een uitzonderlijke verzameling collecties op het gebied van kunst en geschiedenis. Het Curtiuspaleis opgetrokken in rode baksteen en stenen uit de Maas en voorzien van mascarons, is geklasseerd als buitengewoon erfgoed van Wallonië, waarvan het op prachtige wijze de kleuren draagt.

Lemaire Donatie

De tentoonstelling "Schenking Lemaire | Etains anciens Bibliophilie Gravures Archéologie" is het resultaat van de schenking van mecenas Roger Lemaire aan het Institut Archéologique Liégeois (I.A.L.) en toont een belangrijke tinverzameling, een bibliotheek met oude drukken, schilderijen en gravures, alsook archeologische voorwerpen. Het is een eerbetoon aan Roger Lemaire, mecenas en humanist, en aan zijn vrijgevigheid jegens de collecties van het I.A.L. en de Luikse musea. Van 10.06.22 > 30.10.22. (Extensies) Gratis toegang

Een César Franck ruimte in het Grand Curtius

Ter gelegenheid van de tweehonderdste geboortedag van de Luikse componist, die in de 19e eeuw een ware revolutie in de Franse muziek teweegbracht, wijdt de Stad Luik in samenwerking met het Orchestre Philharmonique Royal de Liège een jaar lang een tentoonstelling aan César Franck. De tentoonstelling, die in de permanente tentoonstellingsruimte is geïnstalleerd, loopt van 12.01.22 > 02.01.2023.