De permanente tentoonstelling gewijd aan wapens is compleet!

Onder de permanente collecties van het Grand Curtius (wapens, glas, decoratieve kunsten, religieuze kunst en mozaïekkunst, archeologie) neemt de afdeling wapens een bijzondere plaats in, volledig gewijd aan een van de meest karakteristieke industrieën van Luik: de wapenkamer.

Dit uitzonderlijke arsenaal, dat aanvankelijk was geïntegreerd in de andere collecties van het hoofdparcours, verdiende het om nog meer in de kijker gezet te worden.

De reorganisatie van de wapenafdeling die in 2018 is gestart, is nu afgerond en eindigt met de inhuldiging van het onderdeel dat is gewijd aan messen en beschermende uitrusting voor militaire doeleinden. Deze sectie bevat wapens variërend van de Final Bronze Age ( 1.200 ACN ) tot heden: zwaarden, zwaarden, messen, bajonetten, wapenmassa's, strijdassen, speren, speren, speren, bogen, kruisbogen, borstbeschermers, helmen, ama's en handelswapens.

Het is in het Curtius-paleis, juweel van de Mosan-architectuur en voormalig huis van de beroemde armorer en munitioner van Luik, Jean Curtius, naast de sectie gewijd aan militaire wapens en civiele wapens ( jagen en sportschieten ) waar de nieuwe bladed-wapenafdeling is ingetrokken.

Verzameld in één enkel emblematisch gebouw van het museum, wordt de volledige permanente collectie wapens van de Grand Curtius ontdekt vanaf 24 november 2023.

Publicaties: catalogus en bezoekersgids

De tentoonstelling gaat vergezeld van twee publicaties. De Department of Arms-catalogus, evenals een bezoekersgids, The Essentials of the Department of Arms, zijn gratis beschikbaar bij de museumreceptie.

Catalogus

Dit boek is gepubliceerd ter gelegenheid van de afronding van de herschikking van de wapencollecties in het Curtius-paleis, ingehuldigd op 23 november 2023. Dit initiatief van de stad Luik, onder coördinatie van Loïc Servais, curator van het Department of Arms of the Grand Curtius en ontworpen in samenwerking met wijlen Claude Gaier, Philippe Joris, Adrien Marnat, Arnaud Thiry en Loïc Servais.

Deze catalogus is beschikbaar in het Engels, Frans, Nederlands en Duits. Het is te koop in de Grand Curtius-boetiek en de La Boverie-boekwinkel voor € 28.

Ministerie van Wapens, Luik, 2023, 235 pagina's. ISBN : 0978-2-930968-02-5

Bezoekersgids

Zorg ervoor dat u optimaal gebruik maakt van uw bezoek door de Essentials van het Department of Arms te nemen, deze gids bevat, zoals de naam al doet vermoeden, de meeste informatie over de permanente inzameling van de wapens van de Grote Curtius. Deze gratis bezoekersgids is op verzoek verkrijgbaar bij de museumreceptie. Het is gepubliceerd in het Frans, Nederlands, Duits en Engels.

Prijzen en uren toegang tot de permanente collecties.

Ontdek enkele stukken van de nieuwe sectie in de fotogalerij hierboven.

Bijschriften en copyright van visuals: van links naar rechts:

Kanonnen en hof van de Grand Curtius. © Grand Curtius, Stad Luik
Foto 2 tot 5 - Visuals van de kamers van het wapen- en beschermingsgebied van de Grand Curtius, © Grand Curtius, Stad Luik
Cuirassier helm, Belgisch model 1843, vervaardigd door Fonson, Brussel België, 1843. © Grand Curtius, Stad Luik
« escoffia » steekspel helmversterking, Augsburg, Saint-Empire, circa 1550. © Grand Curtius, stad Luik 
Vikingzwaard, Europa, 8e 9e eeuw © Grand Curtius, stad Luik
Bombardier stylus, Italië, eind 17e eeuw. © Grand Curtius, stad Luik 
Spanish Court Sword, Toledo, 1893. © Grand Curtius, stad Luik 
Halberd van de lijfwachten van Prins Augustus van Saksen ( 1553-1586 ). © Grand Curtius, stad Luik 
Yatagan, Ottomaanse Rijk, 19e eeuw © Grand Curtius, Stad Luik 
Rapier door P.P. Rubens, Engeland, 17e eeuw © Grand Curtius, stad Luik 
Uitzicht op een kamer in het militaire wapengedeelte van de Grand Curtius. © Grand Curtius, stad Luik 
Uitzicht op een kamer in het gedeelte over civiele wapens van de Grand Curtius. © Grand Curtius, stad Luik
Curtius Palace en Court of the Grand Curtius. © Grand Curtius, stad Luik