-

Retrospectief Raoul UBAC

Met meer dan 120 werken afkomstig uit openbare en particuliere collecties uit België en andere landen van Europa, toont  Rétrospective de Liège (Retrospectief Luik) de verschillende kanten van het talent van Raoul Ubac, vanaf zijn eerste op het surrealisme geïnspireerde foto's tot aan de laatste gehouwen steen, nog onvoltooid ten tijde van het overlijden van de kunstenaar in 1985.
Foto's, tekeningen, olieverfschilderijen, gouaches en natuurlijk ook een aantal beeldhouwwerken in leisteen volgen het complexe en heldere parcours van Ubac. Geboren in Keulen, opgegroeid in Malmedy en aanvankelijk in Parijs ontdekt, bleef Ubac zijn hele leven gehecht aan België. Met een oppervlakte van 900 m2 biedt de tentoonstelling inzicht in de ontwikkeling van de kunstenaar, toont het zijn perfecte consistentie over een carrière van meer dan 50 jaar en wordt het belang onderstreept van de vriendschappen, die zijn leven hebben getekend: Camille Bryen, André Breton, René Magritte, Paul Eluard, André Frénaud…
Deze retrospectief brengt de uitzonderlijke ‘donation Trutat’ aan het voetlicht, die aan de Stad Luik geschonken werd. Jacqueline Trutat, en haar overleden echtgenoot Alain Trutat, nauwe vrienden van de kunstenaar, schenken 45 werken aan de stad Luik, die zorg zal dragen voor de promotie en verspreiding van het werk van Raoul Ubac.