Een "kelk" met de wapens van Parijs en Luik

Een "kelk" met de wapens van Parijs en Luik

Voordat René Lalique (1860-1945) de industriële productie van voorgevormd doorschijnend glas opstartte, creëerde hij in 1914, op verzoek van de stad Parijs, 20 prestigieuze bekermodellen die bekend staan als de "Coupe Haute Ville de Paris".

De stad Parijs nodigde van 2 tot 6 juni 1914 namelijk de burgemeesters van de buitenlandse gemeenten uit waarmee zij bevoorrechte betrekkingen onderhield (Londen, Westminster, Sint-Petersburg, Moskou, Madrid, Granada, Toledo, Den Haag, Amsterdam, Luik en Gent). Als aandenken aan hun verblijf ontvangt elk van hen een beker met het wapen van Parijs en van de stad die ze besturen.

Het tentoongestelde model werd aangeboden aan Gustave Kleyer, burgemeester van Luik (van 1900 tot 1921), die op 6 juni 1914 werd uitgenodigd in de "Lichtstad". De originele poot is gemaakt van een dikke langwerpige glasplaat, ingesloten tussen twee biconische knoppen die met verguld metaal zijn omcirkeld. Het is gegraveerd met het wapen van Parijs met de voorstelling van fleurs-de-lys, een schip - een groot schip met zeilen - en op de onderste ring staat het motto van de stad "Fluctuat nec mergitur" ("Hij wordt geslagen door de golven, maar zinkt niet"). Op de voet omarmen gestileerde ornamenten de wapenschilden met de hoofden van de personages en de wapens van de stad Luik, met de inscripties: "Lalique" en "6 juni 1914".

Tijdens de Grote Oorlog beschermde Gustave Kleyer zijn kiezers onder de Duitse bezetting. Op 24 juli 1919 ontvangt hij uit handen van de president van de Franse Republiek, Raymond Poincaré, het Legioen van Eer, dat aan Luik is toegekend voor zijn heldhaftige verzet tegen het Duitse keizerlijke leger. Op 30 mei van hetzelfde jaar schonk de burgemeester het kostbare object aan het Curtiusmuseum.

Jean-Paul Philippart,
Curator van de afdeling Glas

Fotobijschrift : Calice René Lalique, Parijs , 1914 - Auteursrecht Ville de Liège