Publiek

Toegankelijkheid

De Musea streven ernaar hun collecties toegankelijk te maken voor alle bezoekers. Zo worden er rondleidingen georganiseerd voor bezoekers met specifieke behoeften.

In 2017, heeft het Grand Curtius zijn Acces-i certificaat vernieuwd

Personen met beperkte mobiliteit
Het Grand Curtius is volledig aangepast wat betreft de toegankelijkheid voor personen met beperkte mobiliteit door de aanwezigheid van liften, opritten en nabije PBM parkeerplaatsen. Het museum beschikt daarnaast over rolstoelen en wandelstokken met een zitting voor bezoekers evenals aangepaste toiletten.

Personen met een visuele beperking
De Afdeling Activiteiten van de Musea zet haar programma met betrekking tot de aanpassing van het museum voor personen met een visuele beperking voort.  Een museumpresentatie met audio-descriptie en aanraking maakt het voor  deze groepen mogelijk om kennis te maken met de collecties.

Personen met een verstandelijke beperking
Speciale routes voor personen met een verstandelijke beperking zijn ontwikkeld in samenwerking met de organisaties Inclusion en Mouvement Personne D’abord. Deze routes zijn aangepast aan de verschillende specifieke behoeften. 

Personen met een auditieve beperking
Er zijn rondleidingen mogelijk door een gids afgestemd op  slechthorenden. Een gebarentolk van de Waalse dienst SiSW begeleidt de groep gedurende het hele bezoek en zorgt voor vertaling van de commentaren. Let op: de prijs kan variëren afhankelijk van de voorwaarden van de SiSW Er zijn ook tablets beschikbaar met video's met uitleg in gebarentaal.

De Dienst Nieuwkomers van het Museum organiseert bezoeken speciaal voor Nieuwkomers.

Deze bezoeken zijn gebaseerd op het ontdekken van ons patrimonium en het aanleren van nieuwe woordenschat.

Sociaal en/of economisch kwetsbare personen
De rondleidingen voor sociaal en/of economisch kwetsbare personen leggen de nadruk op het begrip van culturele democratie door een relatie tot stand te brengen tussen de cultuur, de esthetiek en de burger.

Steun het museum

Steun het Grand Curtius en de Luikse Musea

Les Musées de Liège
De vereniging zonder winstoogmerk ‘Les Musées de Liège’ is opgericht in 1992, op initiatief van de Stad Luik, met als doel “bij te dragen aan uitbreiding van de collecties van de Luikse musea, en de toename van hun naamsbekendheid en waarde”. Met dit doel kan de vzw in het kader van haar maatschappelijk doel “via alle financiële wegen zoeken naar de nodige middelen voor de bescherming, uitbreiding en het behoud van de werken, die deel uitmaken van het patrimonium van de Luikse musea”.

De vzw maakt een selectie en planning met betrekking tot haar interventies in de organisatie van grote tentoonstellingen in de Luikse musea.

www.lesmuseesdeliege.be

info@lesmuseesdeliege.be

Féronstrée, 92
4000 LUIK
Tel. 32 4 221 93 25
Fax. 32 4 221 26 16
Rekeningnummer: 068-2349551-44

De stichting Liège Patrimoine
De stichting van openbaar nut ‘LIEGE PATRIMOINE’, voorgezeten door Serge Mantovani, is een culturele voorziening van betekenis. De doelstellingen bestaan uit het ijveren voor de promotie van het archeologisch, kunstzinnig en historisch patrimonium van de aangesloten instellingen (Institut Archéologique Liégeois, Musée d’Art religieux et d’Art mosan, Le Vieux- Liège, Amis du Musée d’Armes de Liège, Amis du Musée d’Art religieux et d’Art Mosan,  Amis des Musées de l’Institut Archéologique Liégeois, Musées de Liège) en bij te dragen aan een hoogwaardig museumbeleid.

Bevoegd tot het ontvangen van giften en nalatenschappen, ontvangt de Stichting regelmatig kunstwerken en objecten die na onderzoek door de Wetenschappelijke raad een waardevolle aanwinst zijn voor de museumcollecties van de Stad Luik. De Vurige Stede bezit het meest uitgebreide en interessantste  roerend cultureel kapitaal van Wallonië.

In haar streven om de cultuur te bevorderen en het Luikse patrimonium te promoten stelt de Stichting vergaderzalen en logistieke diensten ter beschikking voor een groot aantal verenigingen. 

‘LIEGE PATRIMOINE’ is dienaar en aandachtige toehoorder voor een ieder die een passie heeft voor het roerend en onroerend erfgoed van Luik.

fondation-liege-patrimoine@liege.be

Quai de Maastricht, 9
4000 LUIK
Tel. 32 4 221 94 23
Fax. 32 4 221 94 21

Vzw les Amis du Musée d’Armes de Liège
Sinds 1964, zorgt deze vzw voor de promotie van het wapenmuseum van Luik. Zo publiceert zij onder meer een halfjaarlijks tijdschrift ‘Le musée d’Armes’, gewijd aan studie en onderzoek naar oude wapens.

Quai de Maastricht, 9
4000 LUIK
Tel. 32 4 221 94 23
Fax. 32 4 221 94 21

Vzw les Amis du Musée d’Art religieux et d’Art Mosan
De geschiedenis van het Luikse land, dat zeven eeuwen lang bestuurd werd door prins-bisschoppen, was rijk aan religieus geïnspireerde kunstwerken. Het Musée d’Art religieux et d’Art mosan toont hiervan zeer mooie voorbeelden. De vzw Les Amis du MARAM, opgericht in 1980 heeft onder meer op substantiële wijze bijgedragen aan de verrijking van de collecties van het museum. Met het oog op het sluiten van een groeiend aantal kerken, kapellen en gemeenschappen, wil de vereniging haar activiteiten versterken en aanmoedigen tot giften en nalatenschappen, etc... waardoor een zeer waardevol religieus patrimonium bewaard kan blijven.

Quai de Maastricht, 9
4000 LUIK
Tel. 32 4 221 94 23
Fax. 32 4.221 94 21

Pers

Hier heeft u vrij toegang tot persberichten en persmappen met betrekking tot het nieuws over en de tentoonstellingen van het Grand Curtius.
Voor het aanvragen van beeldmateriaal kunt u zich wenden tot de communicatieafdeling van het museum via infograndcurtius@liege.be.

Herindeling van de wapenafdeling van het Grand Curtius

Hieronder staan de foto's uit de persmap in hoge resolutie:

Séries de fusils © Ville de Liège
Gewerenseries © Ville de Liège

 

Ouvrier armurier, Fabrique Nationale, Herstal, années 1950
Arbeider wapensmederij, Fabrique Nationale, Herstal, jaren 1950
Palais Curtius © Marc Verpoorten Ville de Liège
Curtiuspaleis © Marc Verpoorten Stad Luik
Fusil à canons superposés, syst. Boss, mod. 112 C, cal. 12, 1954 Lebeau-Courally, gravure Lyson Corombelle, Liège (Belgique)
Dubbelloops geweer, syst. Boss, mod. 112 C, cal. 12, 1954 Lebeau-Courally, ets Lyson Corombelle, Luik (België)

 

Voor het gezin

Voor het gezin

De musea bieden een speels programma voor het hele gezin rondom hun collecties.

Iedere 2de zondag van de maand nodigen de Musea van de Stad Luik u uit om met het gezin de rijke museumcollecties te komen ontdekken met een aangepast programma voor groot en klein.   Ontdekken en plezier maken tegelijkertijd, dat is waar het om draait bij dit gezinsuitstapje! Leren door middel van spel, de taal van de kunstwerken leren begrijpen, zoveel verschillende mogelijkheden om ons patrimonium te  komen ontdekken.

Wanneer? De 2de zondag van de maand, om 14.00 uur (van september tot juni)
Prijs? €10/volwassenen - €6 /kinderen -12 jaar

 

Een geweldige verjaardag

Hoe maak je van je verjaardag een onvergetelijke gebeurtenis? Verras je vrienden met een origineel én cultureel verjaardagsfeest. Dat is het doel van de kinderfeestjes in het Grand Curtius en La Boverie. Een speurtocht in de museumzalen en een creatieve workshop, een aantrekkelijk programma voor een leuke middag met vrienden.

Wanneer? Van 14.00 tot 17.00 uur, op zondagen.
Waar? In het Grand Curtius en La Boverie
Voor wie? Kinderen van 6 tot 12 jaar (maximaal 15 kinderen)
Prijs? Zonder eten/drinken: €90 (ouders kunnen zelf taart en drinken meebrengen)
Inclusief eten en drinken: €165 in het Grand Curtius en €90 + €6 per kind in La Boverie.
Reserveren en informatie: +32(0)4 221 68 32-37, animationsdesmusees@liege.be

Créamusée

De 1ste zondag van de maand, alle musea zijn gratis toegankelijk. Dit is de gelegenheid om met het gezin te komen en creatieve workshops te volgen, die worden gegeven door de Afdeling Activiteiten van de Musea.
Schilderen, beeldhouwen, collage, etsen... Kom je artistieke talenten uitoefenen in het museum.
Waar? Afwisselend in het Grand Curtius, La Boverie en Ansembourg.
Wanneer? De 1ste zondag van de maand tussen 14.00 en 17.00 uur
Gratis activiteiten, zonder reserveren
Voor wie? Kinderen van 6 tot 12 jaar onder begeleiding van hun ouder(s).
Om te zien wat het thema is van de workshop, kunt u ons bellen of de website raadplegen: www.lesmuseesdeliege.be

CURTIUS VAN A tot Z
Hou je van tekenen, schilderen, beeldhouwen, bezig zijn met alle kunstdisciplines? Kom dan naar het Grand Curtius om de schatten te vinden die hier verborgen liggen. De gelegenheid om je talent aan te boren. Georganiseerd door Les Ateliers 04, gegeven door Macha Lazarevitch
Wanneer? Op zaterdag van 14.00 tot 17.00 uur (behalve tijdens schoolvakanties)
Waar? In het Grand Curtius
Voor wie? Van 5 tot 12 jaar
Prijs? 295 euro voor 25 bijeenkomsten
Inschrijven: info@lesateliers04.be

Voor groepen

Voor groepen
Of het nu gaat om een service-club, een vereniging, of een groep uit uw bedrijf/meerdere bedrijven, een bezoek aan de musea van de stad Luik is altijd een origineel en gezellig idee voor een culturele activiteit. Bezoek de permanente collecties of de tijdelijke tentoonstellingen die in de musea worden georganiseerd.

Talen: FR, DU, GB, NL, JPN
Reserveren: +32 (0)4 221 92 21-22
info@visitezliege.be