-

Life

Grand Curtius - Palais Curtius - 3e étage

De tentoonstelling ‘Life’  bevat twee fototentoonstellingen.
Aan de ene kant het werk van 5 Syrische fotografen onder de titel ‘Life in Syria’ en aan de andere kant ‘Vie en territoires disputés’ (Leven op betwist grondgebied), met foto's van Corentin Laurent.
Life in Syria - door 5 Syrische fotografen
De tentoonstelling Life in Syria is gebaseerd op een boek, dat door de ogen van 5 Syrische fotografen en een team van bloggers en journalisten een aantal belangrijke momenten uit het conflict verbeeldt, tussen 2011 en 2016. De tentoonstelling toont de dagelijkse realiteit voor miljoenen Syriërs en met name de rol van jongeren in het proces van de wederopbouw van een land, waar de vrede zich aan het herstellen is. De tentoonstelling Life in Syria, een waar eerbetoon aan het leven, doet Luik aan, na eerst getoond te zijn geweest in Rome en Milaan, als een uitnodiging om bruggen te slaan tussen de Europese en Syrische gemeenschap.
Het boek Life in Syria bevat 47 foto's over het Syrische conflict (tussen 2011 en 2016) met teksten in het Italiaans en Engels. Het is uitgegeven met steun van  UNOCHA (United Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affairs) en is het resultaat van de samenwerking tussen COSV (Coordinamento delle Organizzazioni per il Servizio Volontario ) en Seipersei (een onafhankelijke Italiaanse uitgever).
Vervolgens heeft het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties - UNHCR Italia - bijgedragen aan de organisatie van de tentoonstelling in het kader van Wereldvluchtelingendag 2018.
De fotografen en het team:
Nour Kelze, Shamel Al-Ahmmad, Mohammad Amen Qurabi, Sliman Imam, Mahmud Abdur-Rahman, Emad Najm Husso, Jalal Al-Mamo, Life Makers Team
‘Vie en territoires disputés’ - door fotograaf Corentin Laurent
“Daar waar een conflict is, zijn er in de eerste plaats Mannen”.
Corentin Laurent
In 2013, verblijft Corentin Laurent 18 maanden in Jerusalem, in het kader van vrijwilligerswerk voor Solidarité internationale. Hij werkt er met gehandicapte personen, Israëliërs en Palestijnen, moslims, christenen en joden, zonder onderscheid. Hij reist naar landen die bekend staan om hun complexiteit op zoek naar het beeld, dat Man, Vrouw en Kind weer in het centrum van de aandacht plaats, ver van welke politieke overwegingen dan ook.
Van Kosovo naar Ethiopië via Armenië en de regio Nagorno-Karabagh of Israël en Palestina, hij toont ons de situatie in deze landen, waarover te weinig wordt gesproken; of alleen in verband met negatieve gebeurtenissen. Zonder de problemen te ontkennen, getuigt de eenvoud van de gefotografeerde taferelen van een grote menslievendheid. Via zijn foto's, benadrukt Corentin Laurent dat de steden en landen voor alles bestaan uit mensen die er wonen en dat het leven doorgaat, zelfs als het grondgebied wordt betwist.
Om verschillende redenen maakt Corentin Laurent bijna alleen maar gebruik van zwart-wit foto's. Daardoor kan hij verwijzen naar het begrip van dualiteit (goed/slecht, yin yang,…), het verband met de tijd benadrukken en de nadruk leggen op de gelaatstrekken, de gezichtsuitdrukkingen en de lichtval.
Als gespecialiseerd docent, werkt Corentin in Luik met zeer kwetsbare groepen. Na zijn vorige tentoonstelling ‘Humans Each Side Story’ die hij toonde in de Parijse banlieue, Lyon en een aantal zalen in Luik, is Corentin weer terug in Luik met deze tentoonstelling.
Wilt u de tentoonstelling samen met Corentin Laurent bezoeken? Aarzel niet om met hem contact op te nemen: corentinlaurent75@gmail.com
https://corentinlaurent.wordpress.com/
Dankbetuigingen
Met dank aan Domenico Simone, culturele activiteitenorganisator, die ervoor gezorgd heeft dat dit project tot stand kon komen.
Praktische informatie:
• Gratis toegang
• Vernissage op 21/02/2019 om 18u, in aanwezigheid van de fotografen Laurent Corentin en Nour Kelze, aan wie de 'Courage Journalism Award 2013’ van de International Women's Media Foundation (IWMF) is toegekend:
U bent allen van harte welkom!