Bokaal op voet met gegraveerde diermotieven

Graveerwerk met diamantstift verscheen in Murano tussen 1530 en 1535, dankzij glaskunstenaar Vincenzo D’Angelo. De techniek bestaat eruit de contouren van een motief uit te tekenen via een continue lijn en vervolgens de binnenruimte met arceringen te vullen. 
In de beker is het wapen van de Medicis gegraveerd, herkenbaar aan de 6 perskoeken (vaste afvallen, verkregen bij de winning van olie uit oliehoudende granen of vruchten), die eraan herinneren dat de leden van deze familie oorspronkelijk apothekers of artsen waren, voordat ze handelaren en bankiers werden. Aan weerszijden worden veel dieren uit het bos verbeeld: de eekhoorn, de twee wilde zwijnen, de vos, het hert en de hinde en exotische dieren:  de hopvogel, de pauw, de neushoorn, de olifant. Men kan ook een kat, een bij, een lieveheersbeestje en verschillende soorten vogels onderscheiden, waaronder 3 roofvogels (eentje met prooi).

Het ander hoofdmotief, naast het wapen, is een leeuw die in werkelijkheid symbool staat voor voor  Ferdinand I, groothertog van Toscane van 1587 tot 1609, waarnaar de inscriptie op de rand van de beker “FERDiNADVs * M * D * ETrVriAE” verwijst (Etrurië verwijst naar de oppervlakte van Toscane). Met de 5 perskoeken als symbool voor de Medicis op de pels, één poot op de aardbol en de andere op het kruis van de Toscaanse orde van Sint Stefanus (gesticht door Cosimo I de Medici in 1572), de koning der dieren ofwel Ferdinand I is uitgebeeld met de pauselijke kroon, als absolute heerser over Toscane en de wereld. Deze symboliek zou je kunnen zien als een satire op de manier waarop de groothertog Toscane bestuurde.  
Dit decor dat een waar geïllustreerd bestiarium vertegenwoordigt is uitzonderlijk en is zeer zelden op deze manier gegraveerd in Venetië. Bovendien worden in de inventaris van de garderobe van Ferdinand I de Medici, die in 1587 werd opgesteld, vier glazen kommen genoemd versierd met dieren, wat zou wijzen op een Florentijnse productie van deze unieke bokaal. In de 19de eeuw werd deze in een ciborie veranderd, waarbij de originele glazen voet werd vervangen door een gouden messing voet. 

Numéro d'inventaire FLORA
GC.VER.08a.1952.66407 (B/456)
Année d'exécution
1587-1589
Lieu
Venise ou Florence
Dimensions
H 25,70 cm - Ø orifice 8,56 cm