-

Blik op de stedelijke kunst in de Vurige Stede (deel II)

Grand Curtius - Glazen Galerij

Grand Curtius - Glazen Galerij
De Luikse amateurfotograaf, Jean-Luc Jonlet belicht met deze tentoonstelling een tamelijk onbekend, en vaak kortstondig,  aspect van het erfgoed van de Vurige Stede.

Deze fotoserie draait vooral om street art projecten, die bezieling geven aan onze stad. Ze roepen onvermijdelijk de vraag op van, wat is kunst? Sommige uitingen zijn illegaal, andere in opdracht van openbare instellingen. Welke plaats moeten we toekennen aan deze kunstvorm? 

Door middel van zijn foto's probeert Jean-Luc Jonlet ons een nieuwe benadering aan te reiken van dit verborgen erfgoed, dat soms zelfs ondergewaardeerd wordt.

Jean-Luc Jonlet gaat systematisch en nieuwsgierig op zoek naar alle ‘verlaten’ plekken en straten van Luik en omstreken (Herstal/Seraing/Bierset...), die door graffitikunstenaars en taggers worden aangedaan en gedecoreerd... Deze grafische interpretaties, in uiteenlopende stijlen en met verschillende technieken uitgevoerd, zijn vaak veelzeggend en van artistieke kwaliteit. Ze zijn in zijn woorden “vluchtige en ondergewaardeerde getuigen van hedendaagse democratische (semi-legale) uitingen en claims van jongvolwassenen als tegenwicht voor de excessen van onze onpersoonlijke kapitalistische samenlevingen...! De meeste van hen zijn geen/of niet meer ‘bad-boys’ en hebben een echt talent, dat ik graag met mijn tentoonstellingen wil laten zien en honoreren..."
 
De carrière als fotograaf van Jean-Luc Jonlet gaat 40 jaar terug en uit zich vooral in reportages, lezingen en tentoonstellingen, waarin hij zijn gevoelens (relationeel of esthetisch), die hij ervaart tijdens zijn vele reizen over de 5 continenten, met ons deelt.
 
Praktische informatie: GRATIS tentoonstelling

Fotografie Jean-Luc Jonlet
Copyright: Jean-Luc Jonlet - Detail van de fresco "green tropicalis" - rue Chéravoie (2017) door Didier Jaba Matthieu