-

Een César Franck ruimte in het Grand Curtius

Grand Curtius
Een Espace César Franck in de Grand Curtius

Ter gelegenheid van de tweehonderdste geboortedag van de Luikse componist, die in de 19e eeuw een ware revolutie in de Franse muziek teweegbracht, wijdt de Stad Luik een jaar lang een tentoonstelling aan César Franck, in samenwerking met het Orchestre Philharmonique Royal de Liège.

Vanaf 12 januari 2022 en gedurende één jaar zal in deze ruimte de emblematische speeltafel (klavieren, pedaal en toebehoren) te zien zijn van het Cavaillé-Coll-orgel waarvan César Franck titulair organist was in de Basiliek Sainte-Clotilde in Parijs, in bruikleen van het Museum Vleeshuis van de Stad Antwerpen. Het originele manuscript van de Variations symphoniques voor piano en orkest (1886, bewaard in het Conservatoire Royal de Liège) en talrijke artikelen, documenten en getuigenissen uit die tijd uit het Fonds Patrimoniaux de la Ville de Liège (muzikaal huiswerk van de jonge César die student was aan het Conservatoire de Liège, artikelen uit de Luikse pers die verhalen over zijn eerste concerten, etc.) zijn daar ook te vinden. Naast de speeltafel van het orgel staat ook een meesterwerk uit de permanente collectie decoratieve kunsten van het Grand Curtius: de prachtige piano Serrurier-Bovy.

Deze tentoonstelling is verlengd tot 1 januari 2024 en verrijkt met nieuwe stukken, met name een pianoforte uit het einde van de 18e eeuw, die zou hebben toebehoord aan de familie Franck (schenking van de familie Lahaye-Nols uit Aubel).

Deze Espace César Franck vervolledigt dus de aanwezigheid van de grote Luikse componisten in het hart van de Stad: het Grétry Museum in Outremeuse, en de Ysaÿe Studio in het Curtius, die opzettelijk grenst aan de Espace César Franck, en zo een tegenwicht biedt aan de twee verbonden en uitzonderlijke lotsbestemmingen van deze twee immense 19de-eeuwse musici.

De Stad Luik bundelt haar krachten met de OPRL en biedt naast deze tentoonstellingsruimte ook concerten en geleide wandelingen in de stad aan.

In jullie agenda's!

> 17.02.22 | 19u : César Franck en zijn pianomuziek
Conferentie-Concert door Patrick Dheur, pianist en docent met medewerking van Pierre Bleuse, dirigent
> Salle Philharmonique - 10 eur - inlichtingen en reserveringen : www.oprl.be | 04/220.00.00

> 15.03.22 | 19h : Rond de melodieën van César Franck
Koningin Elisabeth Muziekkapel. Klas van José van Dam
> Julie Nemer, mezzo-sopraan, Naomi Couquet, mezzo-sopraan, François Pardailhé, tenor, Marie Datcharry, piano.
> Melodieën en duetten van FRANCK, DUPARC, D'INDY, GOUNOD en FAURE
> Grand Curtius (Auditorium) - 15 eur - Info en reserveringen : www.oprl.be | 04/220.00.00

> 05.05.22 | 20h : Rond het eerste concert van César Franck
Jean-Claude Vanden Eynden, piano Patrick Dheur, piano
> HUMMEL, HERZ, FRANCK
> La Boverie (Auditorium) - 15 eur - Info en reserveringen: www.oprl.be | 04/220.00.00

> van 01.02 tot 31.12.22 : De muzikale wandelingen van de heer Franck
Wandelingen in de stad Luik onder leiding van de componist... gespeeld door Michel Jaspar, acteur en musicus.
> 20 euro - Inlichtingen en reserveringen: Michel Jaspar

Het programma is in PDF-formaat te vinden aan het eind van dit artikel.

Tweehonderdste verjaardag van César Franck (1822 - 2022)
De componist César Franck, geboren op 10 december 1822 in Luik, heeft de Franse muziek van zijn tijd ingrijpend veranderd. Zijn werken worden vandaag de dag nog steeds over de hele wereld uitgevoerd. Van september 2021 tot december 2022 viert het Orchestre Philharmonique Royal de Liège, een van de belangrijkste vertolkers van César Franck in de afgelopen 60 jaar, het tweehonderdjarig bestaan van de man die de bijnaam "de Messias van de kunst" kreeg, met een reeks concerten, verschillende boxed discs, nieuwe releases en digitale projecten."

Bron en nadere informatie: https://www.oprl.be/fr/cesarfranck

Praktische informatie

- De Espace César Franck bevindt zich in de permanente expositieruimte van het Grand Curtius en is toegankelijk met de aankoop van een toegangsticket voor de permanente collecties van het museum.

Partners

Stad Luik / OPRL / Museum Vleeshuis van de Stad Antwerpen / Koninklijk Muziekconservatorium van Luik / Koninklijk Vlaams Conservatorium van Antwerpen / Bibliothèque Ulysse Capitaine.

Visuals - in volgorde van verschijning
1) Espace César Franck in de Grand Curtius - Copyright Ville de Liège
2) Tweehonderdste geboortedag van César Franck (1822 - 2022) - Copyright OPRL
3) Espace César Franck in de Grand Curtius - Cavaillé-Coll-orgelconsole van César Franck - Copyright Ville de Liège
4) Espace César Franck - Grand Curtius 2022 - Cavaillé-Coll-orgelconsole van César Franck (detail 1) - Copyright Ville de Liège
5) Espace César Franck - Grand Curtius 2022 - Cavaillé-Coll-orgelconsole van César Franck (detail 2) - Copyright Ville de Liège
6) Espace César Franck - Grand Curtius 2022 - Piano Serrurier-Bovy - Copyright Ville de Liège