-

Europalia China

Europalia is het tweejaarlijkse kunst- en cultuurfestival, een multidisciplinair festival rond een bepaald gastland. Ter ere van de 40ste verjaardag van Europalia hebben de organisatoren hun keuze laten vallen op een inmens groot land met een duizenden jaren oude beschaving: China. Vijf landen en 75 Europese steden bieden plaats aan tentoonstellingen, concerten, lezingen of filmvertoningen over het Rijk van het Midden.

Dit jaar is de Stad Luik ook van de partij met de keuze voor drie tentoonstellingen in het Grand Curtius, het Musée d’Ansembourg en Galerie des Drapiers rond het thema van het oude China. Een Chinees volk genaamd Miao wordt speciaal in de kijker gezet. De Miao leven in het zuidwesten van China verdeeld over een groot aantal plaatselijke gemeenschappen. Dit arme op het platteland levende volk bestaat uit 7 miljoen personen en heeft geen schriftelijke uitdrukkingsvorm, maar het beschikt wel over een zeer rijke culturele expressie, die vooral tot uiting komt in de kostuums, die ze vervaardigen.

De eerste tentoonstelling met als titel ‘Miao de la tête aux pieds’ (Miao van top tot teen) (1) in het Grand Curtius, toont de bezoekers de bijzondere eeuwenoude expertise van de Miao op het gebied van borduurkunst, weefkunst en het verven van textiel. Op een oppervlakte van 1000 m2 worden in verschillende zalen unieke, gekleurde kledingstukken met ongelooflijk complexe motieven aan het publiek getoond, maar ook zilveren sieraden, hoofddeksels en schoenen. Daarnaast is er ook werk te zien van vier Belgische ontwerpers, die ieder een plastisch of audiovisueel kunstwerk hebben gecreëerd in lijn met de ‘miao’ cultuur.