-

Greisch : ingenieur, architect

Afgestudeerd burgerlijk ingenieur aan de Universiteit van Luik, René Greisch, vervolgt zijn academische vorming met een opleiding tot architect, die hij in 1955 afsluit. In 1959 begint hij zijn ingenieursbureau. Meer dan 40 jaar lang creëert hij een divers oeuvre gekenmerkt door een wens naar technische en formele perfectie. Uit de vele gebieden waarin hij actief is, kunnen we de kunstwerken uitlichten, waar zijn expertise al snel zichtbaarheid geniet op Europese schaal. Vanaf zijn studies voor het viaduct van Lavoir dat in 1968 werd voltooid, onderscheidt hij zich door de wens om buiten de begane paden te treden. De bow-string bruggen van het Albertkanaal, het viaduct van Eau Rouge, de getuide bruggen van Lixhe, Ben-Ahin en Wandre of de fiets- en voetgangersbrug Hoge Brug in Maastricht, getuigen van het belang van zijn onderzoek maar ook van zijn esthetische overtuigingen, die sterk gekenmerkt worden door het modernistisch denken. Zijn virtuositeit heeft het ingenieursbureau greisch (beg), dat 180 medewerkers telt, internationale bekendheid bezorgd; men zal zich blijven herinneren dat de berekeningen voor het viaduct van Millau in Luik zijn uitgevoerd, een prestatie die de Belgische techniek tot de top doet behoren.

Door de omvang van deze grote bouwkundige werken, zijn de facetten van zijn persoon en vooral van zijn werk als architect minder zichtbaar. Alleen of met een team, ontwerpt hij woningen maar vooral collectieve voorzieningen zoals het Trifacultaire gebouw voor de Universiteit van Luik, de nieuwe Faculteit van Toegepaste Wetenschappen, de multifunctionele Hall in Mons en de installaties door beg in het wetenschappelijk park in Sart Tilman, die een waar manifest uit lijken te dragen. Voor veel collega architecten waaronder Bruno Albert, Roger Bastin, Bob Van Reeth of Charles Vandenhove, is René Greisch een ervaren en inventief raadgever: de kwaliteit en vermetelheid van de door hem voorgestelde technische  oplossingen voor de berekeningen van hun ontwerpen, maken van hem een referentie op dit gebied.

De tentoonstelling wil niet alleen de persoon en de loopbaan van een markant figuur uit de geschiedenis van de hedendaagse bouwkunst belichten, maar ook de methodiek en innovaties analyseren die door René Greisch zijn ontwikkeld en gerealiseerd. Door de amplitude van deze benaderingswijze kunnen we hem plaatsen in de ontwikkeling van de architectuur en de bouwkunde van de tweede helft van de twintigste eeuw en zodoende de wendingen bepalen, die hij eraan gegeven heeft.