Bronzen en marmeren klok die Napoleon voorstelt

In de tijd van het Keizerrijk, Wagrams kielzog...

Deze bronzen en marmeren klok stelt Napoleon voor aan de vooravond van de slag bij Wagram (1809). De keizer van de Fransen, die zijn voeten laat rusten op een kanonskogel met daarop de keizerarend, toont zijn superioriteit ten opzichte van zijn tegenstanders en houdt tegelijkertijd een stevige hand op de wereld.

De Franse Revolutie en de Napoleontische oorlogen waren een keerpunt voor Europa, waarbij het politieke schaakbord werd veranderd en een nieuw bestuurlijk systeem werd ingevoerd dat nuttig moest zijn voor het volk. Als generaal, vervolgens als Eerste Consul en tenslotte als Keizer slaagde Napoleon erin om revolutionaire ideeën te consolideren en zich te vestigen als de gelijke van de koningen van zijn tijd.

Ten tijde van de Slag bij Wagram was het grote leger van Napoleon in staat om bijna heel West-Europa te controleren en te besturen, terwijl het tegelijkertijd traditionele bondgenoten had zoals Italië en onvoorwaardelijke bondgenoten zoals Beieren. De Slag bij Wagram is een beslissende overwinning op het Oostenrijkse leger en de Vijfde Coalitie. Napoleon toont opnieuw zijn grote kennis van militaire tactieken en de superioriteit van zijn leger.

Na zijn bewind blijft de erfenis van Napoleon belangrijk voor het Europese continent, in de eerste plaats op geopolitiek vlak. Napoleon heeft de overblijfselen van het feodalisme in een groot deel van West-Europa direct omvergeworpen. Hij maakte een einde aan de eigendomswetten, maakte een einde aan de seigneuriale royalty's, vergemakkelijkte het ondernemerschap, legaliseerde de echtscheiding, sloot Joodse getto's, waardoor ze gelijk waren aan alle andere. Tenslotte werd de macht van de kerkelijke rechtbanken en het kerkelijk gezag sterk verminderd; de gelijkheid voor de wet werd voor alle mannen afgekondigd.

Napoleon en Luik

Napoleon had grote bewondering voor de stad Luik. Hij verbleef er niet alleen van 3 tot 5 augustus 1803 en in de herfst van 1811, maar vond de stad ook van groot strategisch, militair en commercieel belang. Het Luikse volk van zijn kant verwelkomde de keizer van de Fransen van harte. Om de geboorte van zijn zoon, de "Koning van Rome", te begroeten, verlichtte Maxime Russ-Poncelet op 22 maart 1811 de straten van Luik met gaslicht.

Elias Nousis