-

Europalia India

Al sinds de Oudheid speelt water in India een grote rol, zoals wel blijkt uit de riviergodin Sarasvati, aangeroepen en bezongen sinds de Vedische tijd (2000 BC - 500 BC). Sinds die tijd hebben de Indiërs altijd hun rivieren geëerd en ze verbonden met hun belangrijkste rituelen.

Water wordt beschouwd als een godheid en een vitale kracht, en de zeven heilige rivieren die door het land stromen nemen een centrale plaats in in het leven en de dood van de Indiërs. De laatste tien jaar is water een hoofdthema geworden in de hedendaagse kunst. De kunstroute in Luik bevat foto's, video's en installaties, aangevuld met werken die zijn ontwikkeld ter gelegenheid van de route. Puttend uit de mythologie en de symbolische rijkdom van India, tonen deze kunstenaars ons intens poëtische creaties. Ze verwijzen natuurlijk vaak naar de bewoners aan de oevers van de rivieren en naar de manier waarop zij leven met schaarste en de vervuiling. In de steeds meer uitdijende steden, die rond de waterstromen liggen, neemt men de zoektocht gewaar naar een nieuwe stedelijke identiteit en oplossingen voor de vraagstukken van de toekomst.

De kunstenaars komen in aanraking met de Europese context van een stad aan een rivier. De kunstroute loopt door het Grand Curtius en omgeving, het vertrekpunt is hier aan de oever van de Maas. Internationaal bekende kunstenaars (als Subodh Gupta, Sheela Gowda en Dayanita Singh) maar ook jonge opkomende vormgevers nemen deel aan de tentoonstelling. Drie jonge Indische talenten, Srinivasa Prasad, Sheela Gowda en Navin Thomas zijn artist in residence en zullen werken ontwikkelen, die de kunstroute zullen doen opgaan in de stad.