-

'Un parfum de bonheur' (Een geur van geluk) fototentoonstelling van France Demay

Grand Curtius - Palais Curtius - 3e étage

Grand Curtius - Curtiuspaleis - 3e verdieping
Vanaf 3 mei presenteert het Grand Curtius de tentoonstelling 'Parfum de bonheur’ van France Demay, samen met  foto's van de winnaars van het concours  ‘Le bonheur’, dat wordt georganiseerd door de fotokring ‘Priorité à l'Ouverture’. Deze tentoonstelling belicht twee populaire opvattingen over geluk.
Vernissage op 2 mei om 18u: iedereen is van harte welkom!
Noteer ook: op 11 mei is , in het auditorium, een lezing-debat - Renc'Art met Didier Daeninckx, de schrijver van het boek ‘Un parfum de bonheur’(Een geur van geluk).
‘Un parfum de bonheur’ France Demay - Fototentoonstelling van 03/05 < 26/05

France Demay, gediplomeerd arbeider in de fijnmechanica, woont in de jaren ‘30 met zijn gezin in de Parijse regio. Zijn twee grote passies markeren deze vooroorlogse periode waarin grote sociale omwentelingen plaats vonden: fotografie en sport. Hij is bevlogen en zijn tijd ver vooruit. Alhoewel hij zoals zoveel arbeiders, proeft van de geneugten van de zondagen met zijn gezin aan de oever van de Marne, en in de weekenden gaat kamperen in de regio rond Parijs, gaat hij veel verder in het ontdekken van nieuwe horizonten en nieuwe verbintenissen.

Via de foto's van France Demay, belicht de tentoonstelling het geluk van een nieuwe vrijheid, die is verkregen dankzij de sociale strijd in 1936. Het Volksfront is van grote invloed geweest op de generaties van zijn tijd en die daarna, door een van de verworvenheden van de sociale vooruitgang, waardoor het aanzien van de maatschappij en het leven van de arbeiders een verandering onderging: het betaald verlof.

Alhoewel de belangrijkste verworvenheid van 1936, zowel in Frankrijk als in België, de veertigurige werkweek was (in België zou het slechts in een paar sectoren worden toegepast), wordt het betaald verlof het symbool van de sociale overwinningen van 1936. Ervaren als een opening naar een nieuw soort van vrijheid, die van vrije tijd, zou het betaald verlof aan degene die er voor het eerst van konden profiteren het gevoel geven dat de toekomst aan hen toebehoorde: een geur van geluk.

Een generatie jonge fotografen, met het hart aan de linkerkant en het fototoestel omgehangen, heeft deze tijd weten te vangen en ons een unieke getuigenis gegeven, die bijdroeg aan de mythe die zich hieromtrent gevormd heeft. Veel van hen, op dat moment nog onbekend, zijn beroemd geworden: Capa, Cartier-Bresson, Chim, Ronis ... en France Demay, gekwalificeerd arbeider, actief in sportverenigingen en amateurfotograaf. Net als bij Vivian Maier, werd zijn fotografisch werk pas na zijn dood ontdekt, en werd zijn talent erkend, waarna zijn platen en negatieven werden gerestaureerd en gedigitaliseerd door Les Gobelins - Ecole de l’image.

Pierre Gavroy - Priorité à l'Ouverture

Praktische informatie:
Grand Curtius - Curtiuspaleis - 3e verdieping - Gratis toegang

Fotografiewedstrijd ‘Le bonheur’ - de winnaars! - Fototentoonstelling van 03/05 tot 26/05

Naast de 50 foto's, die geleend zijn van de collectie France Demay, heeft de Luikse fotografiekring ‘Priorité à l'Ouverture’ ervoor gekozen om het werk van de winnaars van een fotografiewedstrijd tentoon te stellen.

Deze wedstrijd, waaraan iedereen kon deelnemen, werd georganiseerd in 2018 met als thema Het geluk, met als doel het ‘Parfum de bonheur’ uit 1936 te vergelijken met een zo ruim mogelijke visie op geluk 80 jaar later.